Vilka fönster väljer du till ditt Attefallshus?
Det finns definitivt ett värde i att använda den möjlighet som finns i att bygga ett Attefallshus. Även om man för tillfäller kanske inte har ett behov av att ha en komplementbostad på sin tomt så kanske det kan komma en tid då man behöver en sådan. Vem vet - reglerna kan komma att ändras och i framtiden så kanske Attefallshuset i sin nuvarande form inte är möjligt att bygga på samma - relativt enkla - sätt?
Regler kan komma att ändras och det kan, som sagt, dina behov också göra. Ser man till Stockholm och andra större städer som har en påtaglig problematik gällande inflyttning och bostäder så är det dessutom möjligt att bygga ett Attefallshus i syfte att hyra ut detta. Gör man det så finns det alltså potential att tjäna pengar: där blir attefallshuset snarare än investering än en utgift.
Hur ska man då tänka gällande detta? Först och främst kan vi titta lite närmare på regelverket.
- Ett attefallshus får inte vara större än 25 kvadratmeter och får ej ha en höjd som överstiger fyra meter
- Du behöver inget bygglov. Men, du måste däremot ansöka om en startanmälan - det gör du hos Byggnadsnämnden i den kommun du bor i
- Det är ett komplement till din befintliga byggnad. Du kan inte köpa mark någonstans och bygga ett Attefallshus. Däremot kan du köpa mark - med ett befintligt hus på - och bygga ett attefallshus som ett komplement. Det kan vara inrett som en bostad, det kan vara ett större utrymme för förvaring eller ett garage eller en bastu. Fantasin sätter begränsningarna.
- Det får inte ligga närmare tomtgränsen än 4.5 meter. Om du ska bygga närmare än så - då krävs ett godkännande från dina grannar.
Attefallshus som bostad - tänk på detta
Det går inte att bygga ett garage och kalla detta för en bostad som du sedan hyr ut. Ett Attefallshus som byggs i syfte att hyra ut måste ha el indraget, det måste vara välisolerat, ha vatten- och avlopp samt god förvaring. Precis som en vanlig bostad. Tänk även på vilka fönster du väljer.
Ska du bygga ett Attefallshus så bör du dels planera var du ska placera fönster - gärna med utsikt - samt vilket material du ska välja. Och: kom även ihåg att valet av fönster står i en direkt kontakt med isoleringen: färre fönster kan ge behagligare klimat inomhus.
Men, rätt fönster är ändå viktigast. Det vill säga. Se till att välja fönster med energiglas och se till att välja fönster som kräver minimalt underhåll. PVC-fönster är ingen dum idé i detta då dessa A) är billiga B) är välisolerande C) inte kräver något underhåll. En perfekt matchning, helt enkelt.
Här kan du läsa mer om olika typer av fönster.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap