Bygga takkupa
En takkupa ger ett härligt ljusinsläpp
I och med att funktionalismen såg dagens ljus i Sverige och där de platta taken kom att prägla våra byggnader så försvann också en tidigare använd detalj som tillförde ljus till husen. Detta i form av en takkupa och tack och lov så har man kunnat se att fler och fler husägare idag väljer att bygga sådana på sina villor. Vi säger tack och lov av en anledning. En takkupa är nämligen både funktionell och den är – rätt placerad – också väldigt snygg; både sett utifrån huset och om man befinner sig inuti detsamma.
Viktigt dock och värt att påpeka innan vi fortsätter: många husägare har gjort misstaget att bygga en takkupa och gjort denna lite väl tilltagen – något som gjort att den räknats som en extra våning.
Med detta sagt så fortsätter och det vi tänkte göra är att dels ge lite goda råd kring takkupor i allmänhet samt vad man som husägare ska tänka på vid byggnationen.
Takkupor kräver noggrann planering
Viktiga saker att tänka på om man står inför att bygga takkupor är följande:
- Behövs bygglov? Det kommer definitivt att krävas en anmälan till Byggnadsnämnden i din kommun. Passa på att höra om det även krävs ett bygglov – om exempelvis du ska bygga i en bärande konstruktion eller om takkuporna upptar mer än halva takfallets längd så behöver du bygglov.
- Hur ska dina takkupor se ut, vilken storlek och i vilket syfte byggs de? Är det för ljusinsläpp eller är det för att få någon extra kvadratmeter på övervåningen? Ett tips här: ta hjälp och be en arkitekt hjälpa dig med design och kanske framförallt med nästa punkt:
- Viktigt är att man försöker då sina takkupor att smälta in i huset och där man verkligen får den funktion man vill ha. Vill du ha sol – vilken typ av sol är det då du vill åt; kvällssol eller morgonsol? Ta dig tid att planera och – som sagt; var inte rädd för att ta hjälp av de som kan och har erfarenhet.
Bygga takkupa – så gör du
Det vi kan säga till dig som funderar på att bygga en takkupa på ditt hus är att du måste ha vissa förkunskaper och grundläggande erfarenhet av snickeri. Annars kommer du att tjäna på att anlita en snickare – särskilt nu med tanke på rot-avdraget. Väg även in riskerna som finns; i och med att det handlar om hög höjd så bör du vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Med detta sagt: här är en förenklad steg-för steg- mall till hur du kan bygga en takkupa på egen hand.
- Riv taket inifrån så att du kan mäta.
- Sätt en syll i botten så att det blir rakt.
- Bygg uppåt för korrekt höjd.
- Ta bort läkt och takpannor från taket
- Börja med sidoväggarna
- Klä dessa med utvändig gips och panel
- Bygg takstolarna och klä dessa med råspont och papp
Avväxling: tar du bort en del av en takstol så måste du hålla uppe den andra delen med hjälp av en balk och det är ett viktigt moment där många fuskar. Ju fler takstolar som tas bort – desto tjockare balk måste användas. Beräkna även med exempelvis tyngd från snö.
- Sätt luftspalten underifrån
- Isolera tak och väggar och sätt plast
- Dra elektricitet. Kalla in en behörig elektriker – det här får får du absolut inte göra själv!
- Sätt plyfa och gips runtom. I taket två lager gips och i väggarna sätter du plyfa och gips
- Sätt in fönster, foder och invändiga smygar. Lägg golv och sätt socklar.
- Ring en plåtslagare för jobb med taket.
Räkna med att det här tar minst 260 timmar för dig som lekman och undvik de värsta fallgroparna. Vi nämnde ovan avväxlingen och för att använda en för svag balk. Vidare varnar vi även för att använda för klent virke och vi uppmanar dig att isolera korrekt. Då kommer din takkupa att hålla genom åren.