Tid för ett Attefallshus i Stockholm?
En anledning till att dagens Attefallshus överhuvudtaget togs fram var med Stockholm och andra större städer i åtanke. För privatpersoner i mindre städer så skulle fördelarna bli mer personliga ifall man valde att bygga ett Attefallshus - man skulle få ett utrymme om 25 kvadratmeter att bygga utan bygglov och använda som exempelvis garage, förvaring eller bara som en trevlig yta för samkväm.
Vad skiljer då detta mot Stockholm och varför är inte allt detta relevant för en person som bor där? Det är relevant - tro ingenting annat; men i Stockholm så ville man från Regeringens sida även genom att införa ett Attefallshus för att lösa lite av den bostadskris som fanns - och finns - i huvudstaden. Detta genom att göra det möjligt att använda ett Attefallshus som en komplementbostad till det befintliga huset.
Fullt anpassad - med förvaring, med sovplatser, med vatten- och avlopp samt kök (och handikappanpassning) - så skulle alltså ett Attefallshus, upprest av en husägare i Stockholm, kunna fungera som en bostad att hyra ut till exempelvis en student eller någon annan person på jakt efter någonstans att bo.
En god idé - men har den slagit väl ut? Ja och nej. Gällande bekvämligheten så råder det inga tvivel. Ett Attefallshus är något som ger det där lilla extra - oavsett om man byggt det som ett garage, som en bastu, enbart som förvaring eller som en ren komplementbostad att använda själv.
Angående ett Attefallshus som bostad så går det lite trögare - det har kanske inte tagit den fart som man hoppats på. Man ska dock veta att det fortfarande är en relativt ung byggnad och då det numera även viskas om att måtten ska komma att utökas - till 30 kvadratmeter - så tror vi definitivt på ett uppsving även gällande uthyrningen.
Vad gäller för ett Attefallshus?
Om du skulle vara intresserad av att bygga ett fristående Attefallshus på din tomt så finns det regler att förhålla sig till och vi tänkte dra de viktigaste här nedan. Ett tips är att du ringer Byggnadsnämnden i din kommun och hör dig för vad som gäller i det område du bor i; här tänker vi mest på viktiga saker som exempelvis strandskydd.
Du kan även passa på att höra hur avgiften för startbeskedet ser ut. Den varierar nämligen från kommun till kommun i Sverige och det kan skilja ganska många kronor mellan den billigaste och den dyraste.
- Måtten för ett Attefallshus får maximalt vara 25 kvadratmeter till ytan och med en höjd - från mark till taknock - på fyra meter
- Avståndet Till dina grannar får vara maximalt 4.5 meter. Bygger du ditt Attefallshus närmare än så krävs deras medgivande
- Bygglov behövs inte, men däremot så måste du göra en bygganmälan till Byggnadsnämnden i din kommun och invänta ett startbesked
- >strong> Väggfast Ska du bygga ett Attefallshus i form av en tillbyggnad så har du inte 25 kvadratmeter att jobba med - där gäller 15 kvadratmeter.
- Befintligt hus Du får bara bygga ett Attefallshus som ett rent komplement. Du kan inte köpa en tomt i skärgården i Stockholm och på denna enbart bygga ett Attefallshus; däremot kan du bygga ett sådant om det på tomten redan står ett hus/villa.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap