Ska du bygga en utbyggnad?
Funderar du på att bygga hemma? Kanske ni har blivit fler och behöver fler rum? Då kan det vara en bra idé att bygga till vinden, källaren eller varför inte en utbyggnad. Håller man sig till vinden eller källaren behöver man inget bygglov, men så snart ni ska bygga en utbyggnad, behöver ni ansöka om bygglov från kommunen där ni bor. Det är inte alla som tänker på det, men en utbyggnad förändrar huset som ni bor i, och då kan det bli en fråga om böter, om man inte har bygglov först.
Så går ni till väga
När ni väl fått bygglov och vill skrida till verket, kan man behöva riva några väggar först. Förutom den egna mankraften och en kofot, kan man behöva rätta reskap till att riva väggarna. Det är inte alltid som väggarna har gipsskivor. Du kan stöta på metallbalkar och betongbalkar. De är inte de lättaste att riva om du inte har rätt redskap för det. Vet du inte vilka redskap som du kan använda, kan du alltid googla maskinuthyrning och så namnet på den ort som du bor i. Då kommer googles sökmaskin att leta upp flera hemsidor som den tror ska hjäklpa dig hitta det du söker. Kommer du inte att använda rivningsredskapen fler gånger, är det onödigt att köpa till exempel borrhammare, bilhammare, sågmaskiner, armeringsklipp, metallsågar och sänksågar, kan det vara en bättre idé att hyra dem. Då blir du av med dem den dag som du är färdig med rivningen.
Få upp relgar och väggar
Sedan ska man få upp reglar för den nya utbyggnaden, sedan kommer väggarna. Hur gör ni med taket? Är det så att ni är rådvilla om hur utbyggnaden ska få ett enhetligt tak med övriga huset (helst) kan man rådfråga en arkitekt för att få en snygg och praktisk lösning på det. Sedan kommer golvet, som behöver gjutas. Har man fått ett första, provisoriskt tak på plats kan det vara skönt att slippa eventuell nederbörd och kan jobba ostört med golvet. När ni väl har fått plintarna på plats och kan gjuta, är det sedan läge för att bestämma sig för vilket slags golv ni vill ha. När väl golvet är på plats bör ni isolera utbyggnaden. Till sist bör ni spika upp gipsväggar och sedan montera fönster. Efter att fönstren är på plats kan ni sedan börja inreda utbyggnaden. Snart är ni klara.
Hyra redskap
Till denna utbyggnad kan ni behöva renoveringsredskap, sågar, vinkelslipar, borrar, kanske till och med en egen tombola för att blanda till den egna betongen? Har ni inte det, kan det vara bäst att hyra även dem som ni behöver för att utbyggnaden ska bli till. Har ni ett hus med höga gavlar och flera våningar, som ni ska bygga utbyggnaden på, bör ni även hyra in klätterplattformar som skyddar mot eventuella fall. Då är det ingen idé med en enkel stege. En klätterplattform är mycket användningsbar och praktisk. Dessutom är den så gott som en livförsäkring för dem som ska arbeta på hög höjd.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap