När vet man att man borde anlita en takläggare?
Funderar du på att byta ut dina takplattor och har tankar på att anställa en takläggare i Sundbyberg? Vad innebär det att lägga nytt tak och vad ska man tänka på innan man tar det steget?
Takläggning och takrenovering är något som alla husägare behöver ta tag i förmodligen flera gånger i sina liv. Det kan kännas som en främmande och svår sak att göra själv och som tur är finns där då takläggare att ta in istället. För takläggning är en essentiell del utav ett hus. Om taket inte håller måttet så kan tyvärr alla möjliga problem uppstå, som till exempel läckage, mögel, ohyra med mera. Det är alltså inte konstigt att det är en uppgift man kanske helst anlitar en professionell hantverkare till att göra.
Hur det egentligen fungerar när du ska lägga nytt tak
Innan man anlitar en takläggare i Sundbyberg så kan man tänka igenom processen så man vet vad man betalar för. Det spelar ingen roll om du lägger tegelpannor eller betongpannor, oavsett så måste själva underlaget vara av hög kvalitet och vara ordentligt byggt. Har man till exempel öppna hål, spikhål och andra typer av skador så får man ta och reparera detta innan man lägger om taket. En annan viktig del av takbygge är takpapp. Detta är det material som används för underlaget och fungerar som insulation för att stoppa fukt för att nå själva taket. När man byter takpannor bör man alltså även byta ut takpappet för att få så bra tak som möjligt.
Vad för material använder sig en takläggare av?
De kommer först och främst ta med sig tillbehör som man kan tänka sig att vanliga hantverkare har. Detta är allt från vinkelhake, vattenpass, hammare, borrmaskin, tumstock, vinkelslip, häftpistol, nylonlina med mera. När det kommer till materialet av takpannorna finns där lite olika alternativ. De två vanligaste är tegel och betong och skillnaderna ligger mest i färgen, utseendet och strukturen av takpannorna. Alltså är skillnaderna inte jättestora, så det är upp till dig som husägare att välja det som du tror passar ditt hus bäst. Klassiskt sett så har tegelpannor varit svenska folkets förstaval av takplattor i flera hundra år och är lite av en tradition. Tegelpannor är ett keramiskt material och färgerna i det ger en härlig kontrast till huset. Betongplattor är däremot en nyare uppfinning och är mer stilrent i utseendet.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap