Hur cirkulärt är egentligen byggnadssmide?
Miljöpåverkan, klimatpåverkan och samvetet. Hur ska man tänka för att gynna både miljön och sin egen plånbok när man ska bygga nytt? Är byggnadssmide cirkulärt?
Har du liksom så många andra en växande klimatångest? Hur drar du då ditt strå till stacken? Naturligtvis finns det små och stora insatser och du kan göra många små val eller förändringar som påverkar helheten. Låt säga att du vill bygga ut huset, eller bygga ett mindre hus på tomten.
Hur kan du då tänka för att vara snällare mot Moder Jord och slösa mindre på hennes resurser? Naturligtvis handlar det om återbruk och återvinning. Helst ska du tänka återbruk och använda gammalt igen. Går det inte så är återvinning det näst bästa alternativet. Det vill säga att stålet du använder i dina konstruktioner är nedsmält och omarbetat.
Hur är byggnadssmide cirkulärt?
Genom att välja återbrukat smide eller stål så förlänger du livet på redan uttagna naturresurser. Det kräver minimalt med energiförbrukning genom att du använder det i samma form som det tidigare använts. Byggnadskonstruktioner som monteras ner kan ofta återanvändas precis som de är. Efterfråga cirkularitet när du handlar tjänster inom byggnadssmide.
I alla lägen går det helt enkelt inte att återbruka för att de dimensioner eller stommar du behöver inte finns att få tag på eller är ovanliga. Då går det att smälta ner fint stål och skapa nya konstruktioner. Här krävs resurser i form av arbetskraft samt energi för smältningsprocessen, vilket gör att återvunnet byggnadssmide är något mindre cirkulärt än återbrukat.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap