Finns möjligheten - bygg ett Attefallshus
Sverige som land har väl egentligen aldrig varit känt som ett land där saker och ting ska ske smidigt. Det mesta handlar om byråkrati, långa väntetider och längre samtal innan idé kan förvandlas till verklighet. Något som inte enbart är negativt - alternativet hade förmodligen varit ännu värre.
Men, i vissa fall skulle definitivt mindre byråkratiskt malande och mer handling vara gynnsamt; i synnerhet för privatpersoner som vill ändra i sina hem och som således inte påverkar någon annan än sig själv.
Här ska vi dock säga att det kommit att lättas upp lite grann och att detta framförallt gäller en typ av förändring där det är möjligt att bygga ett komplement till sitt hus - utan bygglov.
“ Ett Attefallshus kan byggas som en komplementbyggnad - ett förråd, ett garage eller en gäststuga. Men, det går även att bygga som en komplementbostad och där man således får en byggnad som går att bo i - året om “
Vi ska titta närmare på denna typ av byggnad som kallas för ett Attefallshus. Det krävs alltså inget bygglov för att uppföra ett sådant i anslutning till sitt hus - men det finns naturligtvis regler att förhålla sig till ändå. först och främst så måste man ansöka om att bygga ett sådant hos Byggnadsnämnden i den kommun man bor, därefter så väntar man in ett godkännande - startbesked - och därtill så finns även några byggnadstekniska regler att förhålla sig till.
Ett Attefallshus får vara max 25 meter2 och ha en höjd om max 4 meter - från mark till taknock. Det får inte uppföras närmare än 4.5 meter från din tomtgräns - närmare än så krävs det ett godkännande från grannen.
Bygga ett Attefallshus på egen hand eller köpa ett nyckelfärdigt?
Vad ska du då med ett Attefallshus till; handlar det inte om en ganska onödig investering? Tvärtom. Du kan använda ditt Attefallshus till precis vad du vill. många väljer att bygga ett garage, andra väljer ett mindre Attefallshus - eller två; du kan bygga fler än ett så länge du håller dig under ett totalt mått om 25 meter2 (två hus a`12.5 meter2 är alltså möjligt) - för vanligt förrådsutrymme.
“ Försök att matcha ditt Attefallshus mot hur området ser ut - och även mot din befintliga bostad. Det finns massor av modeller som går att köpa som nyckelfärdiga varianter “
Det bästa alternativet som ges är dock att du kan bygga det som en komplementbostad och använda som en bostad - året om. Exempelvis för uthyrning. Där måste du dock se till att isolera, dra in vatten och el samt ha ett fungerande avloppssystem.
Hur du bygger ditt Attefallshus är lite upp till dig. Så länge du håller det inom de givna måtten så är det okej. Men, tänk på att försöka matcha dels mot den befintliga bostaden och dels också mot hur området i övrigt ser ut.
Ett bra alternativ till att bygga själv kan vara att köpa ett nyckelfärdigt Attefallshus. Genom det så vet du att måtten stämmer och dels så monteras det på plats av företaget du köpt huset i fråga av. Lägg dock till att kostnader för markarbete, vatten, el och avlopp tillkommer.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap