Att tänka på när du köper uterum
Att uterum är en av de vanligaste tillbyggnationerna på hus är inte oväntat. Ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att få ett rum som både upplevs som inomhus och utomhus. De billigare varianterna består enbart av en inglasad altan medan de dyrare och mer exklusiva uterummen kan ha allt från isolering och värme. Några saker man bör tänka på i val av uterum är:
- När ska uterummet utnyttjas?
Det är stor skillnad om rummet byggs som ett ”extrarum” till bostaden eller om det endast är tänkt att förlänga sommarkänslan, dvs man kan sitta där under tidig vår och långt in på hösten. Detta avgör till stor del om isolering behövs eller inte samt hur stabil konstruktionen ska vara.
- Var ska det vara?
I vissa fall finns inte speciellt många alternativ gällande placering av uterummet. Men på fristående villor brukar alternativen vara flera. Här kan man bland annat utgå från hur mycket sol man önskar eller hur mycket insyn som finns.
Ska det vara i anslutning till köket eller inte? Det beror mycket på om man förväntar sig att äta ofta i uterummet. Att behöva bära maten genom hela bostaden är inte alltid uppskattat.
- Ska golvet isoleras?
Är det tänkt att uterummet ska användas vintertid krävs en hel del isolering. Kanske till och med koppla in golvvärme? Oavsett kräver det ett helt annat underarbete på golvet än om man enbart ska ha uterummet öppet under vår/sommar/höst. Vanliga golv i uterum är klinkers, betongplattor och klassisk altantrall.
- Glaset
En sak som kännetecknar uterum är att de har mycket stora glaspartier. Det släpper in ljus och värme samt skapar den närhet till naturen som man förväntar sig möta i dessa rum. Även val av fönster avgörs när på året som uterummet ska användas. Det blir billigt med vanliga 4mm glasfönster men dessa kommer att släppa igenom en hel del kyla. Ett alternativ kan då vara att välja energiglas vilka är betydligt mer isolerande. Det bästa alternativet är däremot isolerglas. Det är dubbelglas med exempelvis argongas mellan sig.
- Krävs bygglov?
När ett uterum ska byggas krävs oftast bygglov – men inte alltid. Det som brukar vara avgörande är storleken på taket. Hör alltid med din kommun om när bygglov krävs och gör det i god tid innan byggandet ska påbörjas. Ibland kan det ta över ett halvår att få bygglovet godkänt.
- Eller fristående?
Många utgår från att uterum ska vara en tillbyggnad till bostaden. Men ibland kan det vara bättre att bygga det helt fristående ex. som ett litet lusthus. Då får man större alternativ gällande både byggnadsteknik och möjlighet att placera uterummet där man vill. Kom däremot ihåg att man enbart kan göra ROT-avdrag på tillbyggnader, inte nybyggnationer (ex fristående uterum) .
Här kan du se exempel på olika varianter av uterum.
Andra inlägg
- Brandtätning – en viktig del av modern brandsäkerhet
- En arkitekt i Stockholm skapar en levande stadsmiljö
- Dränering i Örebro skyddar husgrunder
- Sanndrömmar om badrumsrenovering i Norrtälje
- Smide och konstens stålsärlingar i Stockholm
- Dränering i Västerås håller fukt borta
- Förvandlande badrumsrenovering i Örebro
- Brandtätning i Linköping förhindrar eld och brandrök
- Stabil framtid med markarbeten i Västerås
- Takläggarnas hantverk och deras betydelse för Norrköpings landskap